Juottoruuhen lähde

Juottoruuhen lähde, kansan kielessä Kallen lähde, sijaitsee Myllyperällä. Myllyperä sijaitsee kymmenkunta kilometriä ennen kirkonkylää Karstulan suunnasta tultaessa. Nimensä Myllyperä on saanut joen varrella sijanneista kolmesta myllystä.

Juottoruuhen vesi tulee 1,3 kilometrin päässä olevasta lähteestä. Entisaikoina liikuttiin jalan tai hevosilla ja rahtia ajettiin Myllymäen asemalta Kivijärvelle. Tuolloin lähteen alapuolella oli ruuhi, josta matkustajat saivat sammuttaa janonsa ja juottaa hevosensa raikkaalla lähdevedellä.

Lähteen vesi otettiin uudelleen käyttöön kesällä 1999. Aluksi juomapaikka oli lähempänä lähdettä, vanhan kirkkotien suulla, Kivilahden liittymän kohdalla. Sittemmin kaikkia ohikulkijoita palvelevaa vedenottopaikkaa siirrettiin hieman, Tiehallinnon Keski-Suomen piirin kustantamana idyllisen Heitjokivarren suulle levähdysalueelle, jonne syksystä 2003 lähtien sadat ja tuhannet ihmiset ovat pysähtyneet maistamaan vettä, ottamaan sitä mukaansa, kirjaamaan Kallelle kiitoksensa tai vain ihailemaan jokisuuta, jossa näkyy edelleen Kallen kädenjälki.

 

Log in