Kirkko ja tapuli

http://www.kivijarvi.fi/uploads/images/kulttuuri/kirkko.JPGVuonna 1993-1994 Keski-Suomen museon, Keski-Suomen liiton ja Kivijärven kunnan tekemän rakennusinvestoinnin mukaan Kivijärven kirkolla ja tapulilla on rakennushistoriallista, historiallista sekä maisemallista merkitystä.

 

Vuonna 1874-75 valmistunut kirkko on arkkitehti Theodor Deckerin suunnittelema. Kirkko edustaa uusgoottilaista tyyliä. Uusgoottilaiset kirkot eivät ole yleensä tasavartisia ristikirkkoja, mutta seurakuntalaisten esittämän toivomuksen vuoksi Kivijärven kirkosta tehtiin tasavartinen ristikirkko. Kivijärven ensimmäinen kirkko tehtiin 1650-luvulla nykyisen kirkon paikkeille. Toinen kirkko rakennettiin 1770-luvulla kälviäläisen Jaakko Suonperän työnä.

http://www.kivijarvi.fi/uploads/images/kulttuuri/tapuli.JPG 

Kivijärven historiallisesti arvokkain rakennus on kuuluisan kirkonrakentajan Jaakko Kuorikosken vuonna 1824-25 rakentama kellotapuli. Rakentaessaan Kivijärven tapulia hän oli alle kahdenkymmenen, itseasiassa 16-vuotias, rippikoulua käymätön poika. Jaakko Kuorikoski jatkoi kaustislaisen kirkonrakentajasuvun perinteitä nousten myöhemmin suvun kuuluisimmaksi edustajaksi. Tapulin ovet lienevät alkuperäiset, mutta yläosan ulkoasu on luultavasti peräisin saman mestarin korjaustyöstä 1860-luvulta. Tapulissa säilytetään mm. edellisen kirkon saarnatuolia 1700-luvulta.

 

Kirkon nykyisen alttaritaulun on maalannut 1930-luvulla suomenruotsalainen taiteilija Carl Bengts. Aiheen "Pietarin kieltäminen", joka alttaritauluissa on harvinainen, määräsi taulun lahjoittaja, Kivijärven oma poika, tuomari Toivo Anjala.

 
 

Log in