Käytä ääntäsi aluevaaleissa, vaalipäivä su 23.1.2022

Sunnuntai 23.1.2022 on aluevaalien varsinainen vaalipäivä. Tuolloin voit äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on mainittu postitse saapuneessa äänioikeusilmoituksessa. Jos et tiedä omaa äänestyspaikkaasi, voit ottaa yhteyttä Digi- ja väestötietoviraston vaalipalvelunumeroon 029 553 6370 tai oman kotikuntasi keskusvaalilautakuntaan, jonka yhteystiedot löydät vaalit.fi -sivuilta.

Vaalihuoneistot ovat avoinna äänestäjille sunnuntaina 23.1.2022 kello 9.00 – 20.00.

Muista ottaa äänestykseen mukaan henkilöllisyystodistus, esimerkiksi ajokortti, henkilökortti tai passi.

Jos et ole äänestänyt ennakkoon, ehdit vielä käyttää äänesi.

Äänelläsi vaikutat

Tässä muutama syy, miksi kannattaa äänestää:

  1. Jokainen meistä käyttää julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja – varsin moni myös pelastustoimen palveluja. Äänestämällä voit vaikuttaa siihen, millaisia palveluita meille Keski-Suomessa tarjotaan ja miten ne ovat saatavilla.
  2. Veronmaksajana voit vaikuttaa siihen, miten verovarojasi käytetään. Keski-Suomen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen menot ovat noin miljardi euroa.
  3. Keski-Suomen hyvinvointialue tulee olemaan lähes 10 000 keskisuomalaisen työnantaja. Millainen maakunnan suurimmasta työnantajasta tulee?
  4. Aluevaltuustoon valitaan 69 valtuutettua Keski-Suomesta. Sinä päätät, millainen valtuuston kokoonpano on ja miten eri näkökulmat tulevat huomioiduksi päätöksenteossa.

Ehdokkaat löydät hyvaks.fi-sivulta

Ehdokkaiden tiedot on kerätty hyvinvointialueen verkkosivuille, katso ehdokkaat täältä. Sivustolla on myös tarkempaa tietoa aluevaaleista ja Keski-Suomen hyvinvointialueesta.

Ääntenlaskenta ja vaalien tulos

Vaalien tulostietoja julkaistaan ensimmäisen kerran vaalipäivän äänestyksen päätyttyä 23.1.2022 klo 20.

Seuraa tuloslaskentaa täällä.

Vaalit järjestetään terveysturvallisesti

Korona-aikana kaikki äänestyspaikat on järjestetty siten, että äänestäminen on mahdollisimman turvallista. Äänestyspaikoilla huolehditaan turvavälien toteutumisesta ja huolellisesta hygieniasta. Vaalivirkailijoilla on äänestyspaikoilla käytössään maskit tai visiirit. Myös äänestäjien suositellaan käyttävän maskeja.

Äänestyksen eri vaiheissa äänestäjiä muistutetaan käyttämään käsidesiä. Äänestyskopit, kynät ja muut yhteiskäytössä olevat tarvikkeet puhdistetaan säännöllisesti. Äänestäjä voi käyttää äänestystilanteessa myös omaa kynäänsä.

Äänestäminen on jokaisen äänioikeutetun lakisääteinen oikeus, eikä koronapassia kysytä äänestyspaikalla.

Noudata näitä ohjeita äänestyspaikalla:

  • Pidä riittävä etäisyys muihin ihmisiin.
  • Huolehdi käsien puhtaudesta. Käytä käsihuuhdetta.
  • Käytä äänestyspaikalla kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos se on mahdollista.
  • Jos haluat, voit tuoda mukana oman kynän.

Jos sinulla on vaalipäivänä hengitystieoireita tai olet omaehtoisessa tai lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, äänestä äänestyspaikan ohjeiden mukaan. Näissä tapauksissa äänestyksen tulee tapahtua ilman kontaktia muihin ihmisiin ja käyttämällä maskia koko ajan.

Jos olet vaalipäivänä lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, älä tule sisälle vaalihuoneistoon, vaan ota yhteyttä kunnan vaaliviranomaisiin mahdollisuudesta äänestää ulkona. Lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleva ei saa poistua kotoaan äänestyspaikalle, jos se ei voi tapahtua ilman kontakteja muihin ihmisiin. Jos oireilet voimakkaasti, pidäthän huolta omasta ja toisten terveydestä pysymällä kotona.

Lisätietoja:

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaalilautakunnan 1. sihteeri, väliaikaisen valmistelutoimielimen jäsen, hallintolakimies Pauliina Mäenpää (KSSHP)
pauliina.maenpaa [at] ksshp.fi, 050 452 4569

Keski-Suomen hyvinvointialue / tiedote 21.1.2022