Kunnanjohtaja

KIVIJÄRVEN KUNNAN 150-JUHLAVUODEN PEURAKIVITEOS 

Suomenselän alueella 1800-luvun lopussa hävitetty metsäpeurakanta (rangifer tarandus fennicus) on sittemmin vuonna 1979 palautettu Salamajärven kansallispuistossamme Koirajärven sopeutustarhassa Kainuusta tuoduista 8 vaatimesta ja 2 hirvaasta populaation ollessa nykyisin yli 1500 yksilöä. Kyse on tunturipeuraa suuremmasta hirvieläimestä, jota metsästetään luvanvaraisesti riistana. Nyt tehty peuraa esittävä kiviteos on villipeura eikä mikään tarhaporo. Tämän vuoksi siihen ei myöskään ole tehty jälkiä kulttuurista kuten esittelytaulua, joka sijaitseekin erillään teoksen vieressä.

Teokseen kuuluu sen perässä olevat kivet, jotka kuvaavat Kivijärven kunnan 150-vuotista taivalta. Kolmen kiven ryhmä esittää Kivijärveä, Kinnulaa ja Kannonkoskea vielä yhtenäisenä Kivijärven kuntana. Ensimmäisenä ryhmästä erkani Kinnulan kunta vuonna 1914 ja seuraavaksi itsenäistyi Kannonkoski vuonna 1934 Kivijärven jatkaessa emäkuntana taivaltaan. Kivijärven juuret ulottuvat seurakuntahallinnon kautta Viitasaareen ja aina Rautalampeen asti. Historiamme ja juuriemme tunteminen lisää itsetuntemustamme.

Suomenpeura on vahva, näyttävä otus. Se ei pyytele anteeksi olemassa oloaan. Peura kohtaa päivittäin villin luonnon, wildernessin asettamat haasteet. Sitä kuvaavat peuran näyttävät sarvet, jotka on tehnyt paikkakuntamme seppä Sele Metalli Ky. Koko teos on kivijärvistä tuotantoa ja osoittaa minkälaista kyvykkyyttä paikkakuntamme ihmisistä löytyy. Matkan varrelle on jäänyt muutama kivi, mutta peuran olemus on edelleen kunnioitettava vaeltaessaan voimansa tunnossa kohti tulevaisuutta. Kivet kunnioittavat sitä panosta, minkä torin tienoolla vaikuttaneet Sanilan ja Kivikannon kauppaliikkeet ovat Kivijärven kunnalle antaneet. Kivet ovat näiden liikerakennusten ja vanhan Tenholan kunnantalon perustuskiviä. Kivet edustavat historiaamme ja sarvet tulevaisuudenuskoamme.

Viereiselle aukiolle aiomme rakentaa nuorisoneuvoston aloitteesta Kirsikkapuiston kaiken ikäisten kuntalaisten virkistykseksi. Alue on jatkuvan kehityksen kohteena ja moni idea odottaa toteutustaan. Kaunis Kivijärvi saa näin viehättävän sisällön muuttuen vastustamattomaksi. Itse asiassa alueelle on rakentumassa taajamakortteli, johon kuuluu sivistyksen, kulttuurin, koulutuksen, liikunnan, viranomaispalvelujen, asuntopalvelujen, liikenteen sekä kauppa- ja pankkipalvelujen keskittymä. Kivijärvi näyttäytyy keitaana keskellä eräluontoa. Peura kuvastaakin niitä tuntemuksia, joita koemme selviytymiskykyä edellyttävän luontomme keskellä – on lupa hengittää ja löytää alkuperäinen voimayhteys itseemme ja ympäristöömme.

Korkealla Suomenselällä sijaitseva Kivijärvi tulee jatkossakin pysymään merenpinnan yläpuolella ja tarjoaa siten kestävän kehityksen edellytykset tuleville sukupolville.

Kunnanjohtaja Pekka Helppikangas