Koettavaa Kivijärvellä

Jokavuotisia tapahtumia Kivijärvellä.

Kivijärvi-viikot - tapahtumien heinäkuu

Kivijärvi-viikko on vaihtunut Kivijärvi-viikoiksi, koko heinäkuun mittaiseksi, sillä haluamme tarjota tapahtumia koko kesän - ja mieluummin jättää joitakin välipäiviä, ettei kulttuuri ala liikaa hengästyttämään.

Kesän tapahtumakirjo rakentuu edelleen perinteisellä konseptilla. Eri tahot - kunnan eri sektorit, seurakunta ja yhdistykset - tuottavat ohjelmaa taitojensa ja kykyjensä mukaan.

Yhteislaulutapahtumia järjestämme kesäisin useita, sillä suomalainen ja kivijärveläinenhän haluaa laulaa. Kesäilta, hanurinsäestys ja yhteislaulu, onko parempaa yhdistelmää olemassakaan?

Heinäkuussa voit tutustua museoihimme, osallistua retkille, urheilukilpailuihin ja eri tapahtumiin.

Otathan huomioon, että kesän ohjelma elää koko kesän. Satoi tai paistoi, kannattaa seurata kuntamme kotisivuja, Viispiikkisen ilmoituksia, ilmoitustauluja tai kysäistä tapahtumatilannetta vaikkapa kirjastosta.

Kivijärvi Soi -tapahtuma - Scarafoni ja muut

Pariviikkoinen Kivijärvi Soi –tapahtuma ei ole pelkästään heinäkuun kohokohta kivijärveläisille kulttuurin ja musiikinystäville, vaan nykyään jopa kunnan kulttuurinen kärkituote, josta Kivijärvi tunnetaan ympäri maakuntaa. 

Kansainvälisiä Scarafonin oppilaiden laulukonsertteja ja muita korkeatasoisia piano-, viulu- ja harmonikkakonsertteja sponsoroivat paikalliset yritykset, mutta kunta oli tapahtuman päärahoittaja vuoteen 2009 saakka.

Kivijärvi Soi -tapahtumaa ei järjestetty vuonna 2010. Vuodesta 2011 lähtien tapahtuman on järjestänyt Kivijärven kotiseutuyhdistys yhdessä sponsorien, talkooväen ja satunnaisten ulkopuolisten avustusten turvin. Lisää aiheesta www.kivijarvenkotiseutuyhdistys.fi.

Kotiseutujuhlat

Kotiseutujuhlia on pidetty vuodesta 1998 lähtien (poikkeus v. 1999 ja v. 2004). Juhlassa julkistetaan Kivekäs-merkkihenkilö. Aiemmin Kivekäs julkistettiin kesäisessä Kivekäs-juhlassa. Lisäksi kotiseutujuhlan yhteydessä on esimerkiksi

 • julkistettu Het pikkusevverran paljo : Kivijärven Perinnepiirin tallentamaa muistitietoa -kirja 4.11.2001,
 • julkistettu Minun Kivijärven -kirjoituskilpailun tulokset 7.8.2005
 • naulattu Talonpoikaiskulttuurisäätiön myöntämä perinteisen rakentamisen kunniakilpi Lähteen taloon 2007 ja
 • paljastettu Kukko-patsas 2008.

Kotiseutujuhla pyritään pitämään yksityisten kodeissa ja juhla on järjestetty esim. Lähteellä, Korkeatuvalla, Hoikanperän Autiossa, Puralankylän Leppäsellä, Heitjärven koululla, Heinolahden ja Puralankylän entisillä kouluilla. Ellei koteihin päästä, juhla järjestetään julkisissa tiloissa. Juhlasta on vastannut Kivijärven kotiseutuyhdistys vuodesta 2011 lähtien.

Vuotuisjuhlat

Vuotuisjuhliksi laskettakoon tässä tiettyyn päivämäärään, vuodenaikaan, kirkolliseen tai muuhun merkittävään historialliseen tapahtumaan liittyvät juhlat, joita yleensä juhlitaan vuosittain. Vuotuisjuhliksi voidaan lukea myös kunnan tai järjestön ikään liittyvät juhlat, kuten vuonna 2006 ja 2016 pidetyt veteraanien juhlat. Juhlia on pidetty myös, kun kunta täytti 130 vuotta v. 1998, 135 vuotta v. 2003 ja 140 vuotta vuonna 2008.

KANSALLINEN VETERAANIPÄIVÄ

Kansallista veteraanipäivää on vietetty ensimmäisen kerran 27.4.1987 osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta ja se on virallinen liputuspäivä. 27.4.1945 on Lapin sodan päättymispäivä.  

Kivijärvellä veteraanipäivää on juhlittu vuosittain kunnan, seurakunnan ja veteraanijärjestöjen yhteistyönä. Nykyään juhlimme naapureiden kanssa vuorovuosittain Kivijärven aloitteesta. Juhlan ovat järjestäneet

 • Kivijärvi, mukana kannonkoskiset, v. 2006,
 • Kannonkoski, mukana kivijärviset, v. 2007
 • Kinnula, Kinnula ja Kyyjärvi tuli mukaan, v. 2008
 • Kyyjärvi, v. 2009
 • Kivijärvi, v. 2010 (toinen kierros)
 • Kannonkoski, v. 2011
 • Kinnula, v. 2012
 • Valtakunnallinen veteraanijuhla Jyväskylässä v. 2013
 • Kyyjärvi, v. 2014
 • Kivijärvi, v. 2015 (kolmas kierros)
 • Kannonkoski, v. 2016
 • Saarijärvi, seudullinen juhla, v. 2017
 • Kinnula, v. 2018
 • Kyyjärvi, v. 2019 (?)

KAATUNEITTEN MUISTOPÄIVÄ

Kaatuneitten muistopäivää vietetään toukokuun kolmantena sunnuntaina. Juhlapuhuja on saatu usein Keski-Suomen aluetoimistosta. Juhla on korvattu joskus esimerkiksi aiheeseen soveltuvalla konsertilla.

ITSENÄISYYSPÄIVÄ

Otetaan vastaan yleensä juhlien. Jumalanpalveluksen/messun jälkeen käymme sankarihaudoilla laskemassa seppeleet. Tämän jälkeen juomme kirkkokahvit seurakuntatalolla, jossa itsenäisyyspäivä jatkuu juhlalla. Joskus pidämme vain kahvihetken, joskus korvaamme juhlan vaikkapa konsertilla.